Filteren

Verfijn je keuze in deze categorie. Zoeken op auteur, ISBN, title of trefwoord? Dat kan eenvoudig via zoeken bovenaan.

Staat
Prijsrange
 • Filter

  Reviews

  Gemiddelde score voor Boek2

  Goede communicatie,

  snelle levering en prima verpakt.

  Extra korting

  %

  Meer boeken is meer korting!

  • Vanaf 5 boeken
  • Vanaf 10 boeken
  • Vanaf 15 boeken
  • Vanaf 20 boeken
  • 5% korting
  • 10% korting
  • 15% korting
  • 20% korting

  Slavernij

  Slavernij

  Mooi exemplaar. Paperback als nieuw. Fraai geillustreerd.

  Tijdens de koloniale slavernij zijn miljoenen mensen gereduceerd tot het bezit van een ander. Van slechts een deel van alle betrokkenen zijn hun levensverhalen te achterhalen. Het Rijksmuseum stelt in een tentoonstelling tien historische personen centraal, bekende en minder bekende. Met deze persoonlijke blik wil het museum de slavernij van gezichten voorzien en de universele, tijdloze relevantie van deze geschiedenis invoelbaar maken. Hoe moeten we ons het harde leven voorstellen van een man in slavernij op een plantage in Brazilië in de zeventiende eeuw? Of het luxe leven van een Nederlandse slavenhandelaar in diezelfde tijd? Of dat van een vrouw die kans zag de plantage te ontvluchten? In deze rijk geïllustreerde publicatie worden de levens van tien personen beschreven die deel uitmaakten van de Nederlandse koloniale slavernijgeschiedenis en die centraal staan in de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum. We maken onder anderen kennis met de Afrikaanse João Mina die op een suikerplantage in Brazilië werkte, met Jonas Witsen, eigenaar van een plantage in Suriname, Untung Surapati, die zich aan slavernij ontworstelde en in Indonesië een nationale held werd, en met de illustere One-Tété Lokhay, die een inspiratiebron was voor de mensen die het slavernijsysteem op Sint Maarten tot stilstand brachten. Door hun verhalen krijgt de geschiedenis reliëf en krijgen we beter zicht op het systeem van slavernij, de ervaring ervan, en hoe mensen toen dachten over vrijheid. In het slotessay wordt de balans opgemaakt: waar staan we anno 2020 in onze omgang met het koloniale slavernijverleden? De tentoonstelling concentreert zich op de Nederlandse betrokkenheid bij slavenhandel en slavernij. De Nederlandse koloniale periode staat centraal, van de 17de tot en met de 19de eeuw, zowel in de driehoek Nederland-Afrika-Amerika, als in de landen rondom de Indische Oceaan waar de VOC actief was.

  Eveline Sint Nicolaas; Valika Smeulders; Maria Holtrop; Stephanie Archangel; Lisa Lambrechts; Karwan Fatah-Black; Martine Gosselink;

  € 11,50

  Menthol

  Menthol

  Dikke paperback met flappen in zeer goede staat. Met bijbehorende boekenlegger.

  Hij zwart, zij blank. Getrouwd uit passie, gescheiden uit pure liefde. Want liefde overwint alle kleuren. Ik bin swart van boeten, maor mooi van binnen. En you Hengeler bint mooi van boeten, maor pikswart van binnen. (Joseph Sylvester - Menthol)

  Amsterdam, 1925. Joseph Sylvester, bijgenaamd Menthol, komt na een jarenlange zwerftocht aan in de hoofdstad van Nederland. Gevlucht voor de uitzichtloze situatie in zijn geboorteland Saint Lucia en voor de rassenhaat en het geweld van de Ku Klux Klan in Amerika. Een vlucht naar de vrijheid. Hij verdient zijn brood op markten met zijn Babajaba tandpasta, dat hij aanprijst als ‘het natuur geheim van het zwarte ras’. Daarmee trekt hij het hele land door. Complete steden en dorpen lopen uit. Menthol leert Nederland tandenpoetsen. Roosje Borchert is een vrijgevochten dame van stand en staat als mannequin bekend als het mooiste meisje van de stad. Als zij Joseph tegenkomt is het liefde op het eerste gezicht. Hij zwart, zij blank. Een schier onmogelijke combinatie in de jaren twintig van de vorige eeuw. Maar het paar trotseert alles en iedereen en trouwt. Zij gaan wonen in een provinciestad waar nog nooit eerder iemand een zwarte man heeft gezien. Twaalf jaar later breekt de oorlog uit. Opnieuw dreigt Joseph’s vrijheid te worden aangetast. Het echtpaar besluit te scheiden, uit pure liefde voor elkaar. En dat is maar goed ook…

  Frank Krake;

  € 6,00

  Blauw haar

  Blauw haar

  Linnen band. Hardback met stofomslag en leeslint in zeer goede staat.

  Om de wereld te openen voor de studenten van haar Theologische Hogeschool, haalde Kampen in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw een sociale academie, een kunstacademie, een expressieacademie en een academie voor journalistiek binnen. Ooit omschreven als een `witgepleisterd graf maakte Kampen dankzij deze 'Akademies' en haar duizenden studenten op het hoogtepunt van de ontzuiling plotseling furore als het laatste christelijke onderwijsbolwerk van Nederland. Midden jaren tachtig was bijna tien procent van de bevolking student en woonde op kamers. De stad steeg boven zichzelf uit, maar de cultuurschok was enorm en wederzijds. En of het wel zo christelijk was? De blijmoedige, naar vrijheid en relevantie hunkerende jongeren van buiten belandden in een calvinistenstad zonder vertier. Ze brachten een flinke portie ontzuilde anarchie mee waarvan Kampen lang niet alles begreep. Terwijl ze hun academies van binnenuit dwongen de christelijke veren af te leggen, eisten de studenten even mondig als creatief hun plaats op in de stad. Net toen stad en studenten aan elkaar gewend waren, was het alweer voorbij. Hogere onderwijspolitiek onder minister Deetman maakte er binnen vijftien jaar een einde aan, maar niet voordat de stad werd opgeschrikt door een wrede lustmoord op een kunstacademiestudente.Nu in 2012 zelfs de Theologische Universiteit na 158 jaar de stad zal verlaten, wordt academiestad Kampen definitief ten grave gedragen. In 'Blauw Haar, het mirakel van academiestad Kampen' komt ze weer tot leven.

  Herman Broers;

  € 14,00

  Sporen van het oude...

  Sporen van het oude Zeeland

  Mooi exemplaar. Softcover met flappen als nieuw. Geillustreerd met tekeningen van Jac. Prince.

  Begin jaren zestig van de vorige eeuw begon Zeeland ingrijpend te veranderen. Misschien wel meer dan andere provincies. Eilanden hielden op langer eilanden te zijn, industriegebieden kartelden de horizon en vissers moesten weg uit hun oude havens. Zeeland raakte in de greep van het aanzwellende toerisme en voor jongeren werd de toen revolutionaire rock-'n-roll het nieuwe evangelie.

  Maar in de luwte van die nieuwe tijd bleef het oude Zeeland voor veel Zeeuwen gewoon bestaan. Ze hadden geen oog voor de veranderingen of trokken er zich niets van aan. Op een werf in Arnemuiden werd een hoogaars gebouwd zoals dat al tweehonderd jaar gebeurde, een veerman tussen Tholen en Schouwen bleef doorvaren met zijn kleine boot, in Oostdijk maakte de ongekroonde burgemeester zich zorgen over de gemeentegrens die dwars over zijn tafel liep, in een smokkelcafé aan de Belgische grens werd gelachen en gedanst terwijl er aan het Nauw van Bath, waar schepen konden vastlopen of zelfs uitbranden, iemand met zijn laarzen sporen trok in de modderige oever van de Schelde.

  William Rothuizen schreef al die verhalen op. Hij ging op pad met kunstenaar Jac Prince die dat alles in zijn fijnzinnige tekeningen zo perfect aanvoelde. De verhalen verschenen in 1962 en 1963 in de Provinciale Zeeuwse Courant. Veel Zeeuwen hebben ze met waardering gelezen en bewaren een scherpe herinnering aan het werk van Prince.

  In 'Sporen van het oude Zeeland' worden beelden en sferen opgeroepen van vijfenveertig jaar geleden. Een jongere generatie kan er met enige verwondering van kennisnemen, voor oudere Zeeuwen zullen de verhalen en de tekeningen een herkenning zijn van een tijd waar menigeen met een glimlach aan terugdenkt.

  William Rothuizen;

  € 7,50
  Bezig met laden...
  close

  Favorietenlijst