Filteren

Verfijn je keuze in deze categorie. Zoeken op auteur, ISBN, title of trefwoord? Dat kan eenvoudig via zoeken bovenaan.

Staat
Prijsrange
 • Filter

  Reviews

  Gemiddelde score voor Boek2

  Goede communicatie,

  snelle levering en prima verpakt.

  Extra korting

  %

  Meer boeken is meer korting!

  • Vanaf 5 boeken
  • Vanaf 10 boeken
  • Vanaf 15 boeken
  • Vanaf 20 boeken
  • 5% korting
  • 10% korting
  • 15% korting
  • 20% korting

  Nederland 1780-1914

  Nederland 1780-1914

  Dikke hardback met stofomslag in goede staat. Ex libris op schutblad. Aantekening op titelpagina.

  Nederland 1780-1914 is de langverwachte studie over de economische geschiedenis van ons land in de negentiende eeuw. Op grond van een groot en langdurig onderzoekproject, waarin op een systematische manier de gegevens over de groei van de economie zijn gereconstrueerd, wordt een gedetailleerd beeld gegeven van de geleidelijke industrialisatie vanaf de jaren 1820, een industrialisatie die in de periode na 1865 duidelijk versnelde. Binnen de ruimere context van het Europese industrialisatieproces springt echter de relatief trage ontwikkeling van de Nederlandse economie in de periode tot ongeveer 1865 in het oog. Deze economische veranderingen worden geplaatst binnen en verklaard uit de sociaal-politieke ontwikkeling van Nederland: uit de ontwikkeling van de staat en uit de evolutie van de institutionele verhoudingen die het economisch leven reguleerden. In dat kader wordt veel aandacht besteed aan de hervormingen van de Bataafse revolutionairen, aan het autocratische experiment van Willem I, aan het liberale offensief dat tussen 1840 en 1870 gestalte krijgt en aan de aanzetten voor een nieuwe sociaal-politieke structuur die na 1870 tot stand komen. Tevens wordt aandacht besteed aan de relaties met het koloniale rijk van Nederland, aan de ontwikkeling van de overheidsfinanciën en aan de bijzondere rol die de Nederlandse landbouw in het proces van economische ontwikkeling heeft gespeeld.
  Nederland 1780-1914 kan beschouwd worden als het vervolg op het veelgeprezen standaardwerk van De Vries en Van der Woude (Nederland 1500-1815).

  J. L. van Zanden; Arthur van Riel;

  € 20,00

  De kadans van de...

  De kadans van de getouwen - Heren en knechten in de Nederlandse textiel

  Hardback in goede staat. Geillustreerd.

  'De schouwen begonnen te roken en de cadans der getouwen begon hoorbaar bij elken fabrieksingang, in alle tuinen van de stad.' Zo beschrijft de Tilburger Uri Nooteboom zijn jeugdherinneringen aan het begin van deze eeuw, een tijd waarin het ritme van het dagelijks leven wordt bepaald door de broodheer, de textielindustrie. Wanneer de onverwoestbaar lijkende textielimperia ineenstorten, nadert dit tijdperk zijn einde. Honderden fabrieksgebouwen en -schoorstenen gaan tegen de vlakte en wat dan nog rest, vindt men hoofdzakelijk in archieven en musea. Want herinneringen vervagen. Dit zelfde lot treft eerder de lakenindustrie en de huisnijverheid der linnenwevers. De naderhand in Brabant en Twente geweven 'katoentjes maken plaats voor moderne weefsels en vervolgens verplaatst de textiel het toneel van haar werkzaamheden grotendeels naar vergelegen ontwikkelingsgebieden. De herinnering aan een wereld van heren en knechten sterft uit. Een wereld van horde menselijke verhoudingen waarin het loon van zware arbeid wordt afgeroomd door de textielbaronnen, die daarmee een wankele werkgelegenheid voor de massa en een stevige basis voor hun eigen bezitsvorming scheppen. In De kadans van de getouwen schetst de Twentse journalist Adriaan Buter een beeld van het leven rond laken en lijnwaad. De auteur gaat ver terug in de historie van de Nederlandse textielindustrie: hongeren in de Leidse lakennijverheid, sloven in het Gooi, kruikezeiken in Tilburg en het opvlammend verzet in Twente. Het is een boek over heren en hun knechten, die zich bewust werden geen slaven, maar mensen te zijn.

  Adriaan Buter;

  € 5,00

  Als de wereld vergaat,...

  Als de wereld vergaat, ga ik naar Nederland

  Hardback in zeer goede staat.

  De grote Duitse schrijver Heinrich Heine zou eens hebben opgemerkt: “Als de wereld vergaat, dan ga ik naar Nederland. Want daar gebeurt alles altijd vijftig jaar later.” Waarschijnlijk heeft Heine dat helemaal nooit gezegd, maar de uitspraak is algemeen bekend geworden en maakt tegenwoordig haast deel uit van het collectieve bewustzijn van de Nederlanders. Hier gebeurt alles altijd vijftig jaar later. Een geruststellende gedachte. Of toch niet?

  Er zijn vele manieren om een geschiedenis van Nederland te schrijven. Jan Blokker jr. neemt de lezer mee langs tientallen meer of minder bekende uitspraken van Nederlanders en van beroemde buitenlandse bezoekers aan de Lage Landen. Er ontstaat een rijk en afwisselend beeld van een eigenaardige verzameling mensen die samengedreven wonen in een splinter van noordwest Europa.
  Sommige buitenlanders getuigen van hun bewondering voor dit volk, anderen van hun afkeer. En vrijwel steeds is er sprake van opperste verbazing. Hoe kan dat? Hoe kunnen mensen daar leven en waarom doen ze zo raar. Het is aan de lezer om een antwoord te vinden op die vragen.

  Jan Blokker jr. was leraar geschiedenis in Amsterdam. Enige tijd was hij rector van een school in het noorden van het land. Hij publiceerde gedichten en een novelle. Met zijn vader en zijn broer schreef hij Het vooroudergevoel. De vaderlandse geschiedenis en Er was eens een god. Bijbelse geschiedenis.

  Jan Blokker jr.;

  € 4,00

  Slavernij

  Slavernij

  Mooi exemplaar. Paperback als nieuw. Fraai geillustreerd.

  Tijdens de koloniale slavernij zijn miljoenen mensen gereduceerd tot het bezit van een ander. Van slechts een deel van alle betrokkenen zijn hun levensverhalen te achterhalen. Het Rijksmuseum stelt in een tentoonstelling tien historische personen centraal, bekende en minder bekende. Met deze persoonlijke blik wil het museum de slavernij van gezichten voorzien en de universele, tijdloze relevantie van deze geschiedenis invoelbaar maken. Hoe moeten we ons het harde leven voorstellen van een man in slavernij op een plantage in Brazilië in de zeventiende eeuw? Of het luxe leven van een Nederlandse slavenhandelaar in diezelfde tijd? Of dat van een vrouw die kans zag de plantage te ontvluchten? In deze rijk geïllustreerde publicatie worden de levens van tien personen beschreven die deel uitmaakten van de Nederlandse koloniale slavernijgeschiedenis en die centraal staan in de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum. We maken onder anderen kennis met de Afrikaanse João Mina die op een suikerplantage in Brazilië werkte, met Jonas Witsen, eigenaar van een plantage in Suriname, Untung Surapati, die zich aan slavernij ontworstelde en in Indonesië een nationale held werd, en met de illustere One-Tété Lokhay, die een inspiratiebron was voor de mensen die het slavernijsysteem op Sint Maarten tot stilstand brachten. Door hun verhalen krijgt de geschiedenis reliëf en krijgen we beter zicht op het systeem van slavernij, de ervaring ervan, en hoe mensen toen dachten over vrijheid. In het slotessay wordt de balans opgemaakt: waar staan we anno 2020 in onze omgang met het koloniale slavernijverleden? De tentoonstelling concentreert zich op de Nederlandse betrokkenheid bij slavenhandel en slavernij. De Nederlandse koloniale periode staat centraal, van de 17de tot en met de 19de eeuw, zowel in de driehoek Nederland-Afrika-Amerika, als in de landen rondom de Indische Oceaan waar de VOC actief was.

  Eveline Sint Nicolaas; Valika Smeulders; Maria Holtrop; Stephanie Archangel; Lisa Lambrechts; Karwan Fatah-Black; Martine Gosselink;

  € 11,50
  Bezig met laden...
  close

  Favorietenlijst