Filteren

Verfijn je keuze in deze categorie. Zoeken op auteur, ISBN, title of trefwoord? Dat kan eenvoudig via zoeken bovenaan.

Staat
Prijsrange
 • Filter

  Reviews

  Gemiddelde score voor Boek2

  Goede communicatie,

  snelle levering en prima verpakt.

  Extra korting

  %

  Meer boeken is meer korting!

  • Vanaf 5 boeken
  • Vanaf 10 boeken
  • Vanaf 15 boeken
  • Vanaf 20 boeken
  • 5% korting
  • 10% korting
  • 15% korting
  • 20% korting

  Het monotheïstisch...

  Het monotheïstisch dilemma, of De theologie van het terrorisme

  Dikke paperback in goede staat. Ex libris voorin. Lichte leesvouw in rug.

  In Het monotheïstisch dilemma werpt Paul Cliteur de vraag op wat de relatie is tussen religie en geweld. Het Israëlisch-Palestijns conflict wordt steeds meer gezien als een strijd om religieus gefundeerde claims op land. In de Verenigde Staten is onlangs de moordenaar van een abortusarts veroordeeld. En op vlucht 253 van Northwest Airlines van Amsterdam naar Detroit werd tijdens Kerstmis 2009 een islamistische terrorist gearresteerd.

  Cliteur concentreert zich op terroristisch geweld dat zich beroept op een van de grote monotheïstische godsdiensten. De religieuze terrorist kan worden gezien als een "gewetensdader' die zich in een "dilemma' bevindt: moet hij de wetten van het land gehoorzamen of de wetten van God? Cliteur gaat niet alleen uitvoerig in op de actualiteit, met onder meer een zeer uitvoerige analyse van de Deense cartoonaffaire, maar gaat tevens te rade bij Europese verlichtingsdenkers als David Hume en baron d'Holbach.

  Cliteurs standpunt is geen verdediging van atheïsme. Ook is hij niet negatief over godsdienst in het algemeen of zelfs over de drie monotheïstische godsdiensten. Hij betoogt wel dat in het monotheïsme (vooral in het Oude Testament) aanknopingspunten liggen voor radicalisme dat tot geweld kan leiden. Pas wanneer we goed weten wat die aanknopingspunten zijn, kunnen we ons daarvan bevrijden.

  Paul Cliteur ;

  € 5,00

  Wild Religion,...

  Wild Religion, Tracking the Sacred in South Africa

  Paperback in matige staat. Aantekeningen en markeringen. Prima werkexemplaar.

  Wild Religion is a wild ride through recent South African history from the advent of democracy in 1994 to the euphoria of the football World Cup in 2010. In the context of South Africa’s political journey and religious diversity, David Chidester explores African indigenous religious heritage with a difference. As the spiritual dimension of an African Renaissance, indigenous religion has been recovered in South Africa as a national resource. Wild Religion analyzes indigenous rituals of purification on Robben Island, rituals of healing and reconciliation at the new national shrine, Freedom Park, and rituals of animal sacrifice at the World Cup. Not always in the national interest, indigenous religion also appears in the wild religious creativity of prison gangs, the global spirituality of neo-shamans, the ceremonial display of Zulu virgins, the ancient Egyptian theosophy in South Africa’s Parliament, and the new traditionalism of South Africa’s President Jacob Zuma. Arguing that the sacred is produced through the religious work of intensive interpretation, formal ritualization, and intense contestation, Chidester develops innovative insights for understanding the meaning and power of religion in a changing society. For anyone interested in religion, Wild Religion uncovers surprising dynamics of sacred space, violence, fundamentalism, heritage, media, sex, sovereignty, and the political economy of the sacred.

  David Chidester;

  € 6,00

  Hoog feest voor paars

  Hoog feest voor paars

  Paperback met flappen in goede staat. Aantekening op schutblad. Verder netjes. Geillustreerd.

  In Hoog feest voor PAARS buigt de auteur zich over een drietal thema's uit het Buitenste Buitenbos van de RK kerkgeschiedenis. Geen pijnlijke onthullingen dus, geen ingewikkelde theologische kwesties waar al zovelen elkaar minstens figuurlijk de hersens voor inslaan, maar problemen waar niemand ooit over heeft nagedacht. Al snel zal blijken dat die leemte hoognodig vulling behoeft. Bisschoppen kiezen voor zichzelf een motto, een levenslange lijfspreuk . Dat is de laatste eeuwen zo gegroeid. De oogst is nu een kleine 7000 spreuken. Tegen het licht gehouden hebben er maar enkele tientallen blos op de wangen. De rest lijkt grijzer, smaakt zoutelozer, ruikt muf van herhaling, het weer zit erin. Ontbreekt het aan alternatieven? Welnee, zie ze glimmen en geuren. De auteur roept leken als hijzelf op met hun (aanstaande) bisschop mee te denken, hem te doen kiezen voor iets dat vers en sprankelend is. Daarnaast brengt dit geschrift in herinnering die spijtige, nooit door iemand gesignaleerde doodzonde van bisschop B.J. Alfrink anno 1951. De tijd dringt om deze misstap te herstellen. Als het nog niet te laat is. Tenslotte paus Franciscus, de man die vriend en vreemde nu al enige jaren verbaast. De schrijver zelf had vijftig jaar na paus Johannes XXIII, waar de Annassen en Cajafassen elkaar op Petrus' hoge troon opvolgden, niet verwacht dat een paus hem in zijn leven nog eens zou verrassen. Maar zie. Wars van opsmuk, een hekel aan (ver)oordelen, overtuigd dat opruimen van de zooi van boven naar beneden moet, niet andersom, zo laat Franciscus zich kennen. Een man die voor zijn pastorale bezoeken de levensgevaarlijke sloppenwijken van Congo in wil, zware jongens in Mexico bezoekt, die zelfs nog een woord heeft voor de Utrechtse daklozenkrant en kwistig bommen van barmhartigheid dropt. Een paus die de meest aardse, de groenste rondzendbrief van de laatste duizend jaar schreef. Prijzen we hem het graf in? In ons 'Buitenbos' vergaren en vermeerderen wij onze 'nutteloze kennis'; al doende ontdekken we bij alle lof ook smetjes op het stralend wit van de pauselijke verschijning.

  Pieter van der Ven;

  € 5,00
  Bezig met laden...
  close

  Favorietenlijst