Zorg en de staat, Welzijn, onderwijs en gezondheidszorg in Europa en de Verenigde Staten in de nieuwe tijd

Abram de Swaan;

Dikke paperback in goede staat. Aantekening voorin. Rechte rug.

De verzorgingsstaat is het resultaat van een eeuwenlange ontwikkeling die zich in vele westerse landen op overeenkomstige wijze heeft voltrokken. In dat proces zijn collectieve arrangementen gevormd om tegenslagen en tekorten te bestrijden die mensen afzonderlijk troffen.

Door statenvorming, marktvorming en industrialisering raakten grotere aantallen mensen sterker op elkaar aangewezen. De tekorten en tegenslagen van sommigen benadeelden daarom steeds vaker ook anderen die zelf niet rechtstreeks getroffen waren: verpaupering bracht de openbare orde in gevaar, epidemieën bedreigden ook de gezonden, en alfabeten werden hun geschoolde medeburgers tot last. Telkens wanneer de gevestigde groepen in de samenleving zich bedreigd of benadeeld achtten, probeerden zij door onderlinge collectieve actie hun positie te beschermen. Maar voor een effectief collectief optreden was overheidsdwang vereist en een eenheidsbeleid voor het gehele grondgebied. In die dynamiek ontstonden de nationale, dwingende en collectieve verzorgingsarrangementen van vandaag.

De verzorgingsstaat is door en door verweven met de moderne, democratisch-kapitalistische samenleving en wordt zo gauw niet afgebroken. Niettemin stuit het verzorgingsstelsel, na een fase van expansie, nu binnenlands op de grenzen van staatsreglementering en in mondiaal verband op de beperkingen van de internationale economie.

€ 4,50

Gratis verzending > 25€ (NL)

Aantal beschikbaar:

1

Staat:

Goed

ISBN:

9789035106857

Taal:

nl

Jaar van uitgifte:

1993

Uitgever:

Bert Bakker

Druk:

4e druk

Magazijn locatie:

H24LD345

Boeknummer:

230318

Pagina's:

340

Extra korting

%

Meer boeken is meer korting!

  • Vanaf 5 boeken
  • Vanaf 10 boeken
  • Vanaf 15 boeken
  • Vanaf 20 boeken
  • 5% korting
  • 10% korting
  • 15% korting
  • 20% korting

Gemiddelde score voor Boek2

Goede communicatie,

snelle levering en prima verpakt.

Bekeken titels

Bekeken titels

Gratis verzending vanaf €25 (NL)

Boek2 heeft als missie veel goede boeken in omloop te houden

Ruim 18 jaar ervaring 

Bezig met laden...
close

Favorietenlijst