Erfenis voor vandaag en morgen. R.-K. kerken in Oost-Gelderland

J.A.Chr. de Graaf; W.H. Jansen; J.G.M. Klaassen; Th.J.P. Willems;

Mooi exemplaar. Geillustreerde hardback als nieuw.

In de dorpen en stadjes van Oost-Gelderland pieken kerktorens als bakens in het landschap. De torens en de daarbij horende kerkgebouwen hebben een specifieke geschiedenis, die onlosmakelijk verbonden was (en vaak nog is) met de plaatselijke gemeenschap. Geloof en samenleving leefden vroeger vaak in een hecht verband en de inspanningen om een kerk te bouwen, te veranderen of te vergroten zijn voorbeelden van wat geloof in plaatselijke gemeenschappen teweeg kon brengen. In deze tijd echter, waarin de geloofsbeleving, volgens de aloude patronen tenminste, ernstig onder druk is komen te staan, verkeren de bakens in het landschap in weerbarstige omstandigheden.

Deze publicatie richt zich op de r.-k. kerken in Oost-Gelderland, met name op de geschiedenis, het uiterlijk, het interieur en wat er aan onvermoede religieuze kunst te vinden is. Het waren vaak niet de minste architecten en kunstenaars die deze kerkgebouwen ontwierpen en ze met religieuze kunst sierden. Dit alles kan daarnaast ook een wereld van geloofsverhalen ontsluiten, die achter het zichtbare en tastbare aanwezig is en leeft.

Dit boek wil dat cultuurhistorische besef aanwakkeren en de diverse geloofsgemeenschappen ondersteunen om naar buiten te treden, de samenleving in, om wat dierbaar is te tonen en om er aandacht voor te durven vragen. Te lang al zijn de kerkgebouwen gesloten huizen. Te bescheiden is vaak ook de attitude t.o.v. de geestelijke rijkdom, ingegeven door een sprakeloosheid van gelovigen in een bijna cynisch oordelende geseculariseerde samenleving over het geloof van eeuwen. Het tonen van alles wat het religieuze erfgoed voor vandaag en morgen kan betekenen, is een aspect van een missionaire opdracht van geloofsgemeenschappen en parochies.

Bij de totstandkoming van dit boek konden de samenstellers dankbaar gebruik maken van veel vrijwilligers uit de geloofsgemeenschappen. De aangeleverde gegevens van deze kerkbetrokkenen zijn getoetst, herschikt en aangevuld. Het streven naar volmaaktheid was daarbij wel een drijfveer, maar de hoeveelheid van de gegevens en het volume van dit boek noopten ook tot beperkingen. Daarbij hebben de samenstellers getracht het meest kenmerkende op te nemen.
In historische zin spreken bronnen en andere gegevens elkaar soms tegen. In die gevallen is er gepoogd een keuze te maken op basis van afwegingen en studie. Het boek is derhalve geen uitputtende beschrijving van de r.-k. kerken in Oost-Gelderland. Voor de geïnteresseerde lezers is er literatuur opgenomen om zich verder te kunnen verdiepen. Ook deze literatuuropgave is niet allesomvattend, evenals de lijsten met monumenten. Een beschrijving van elke kerk afzonderlijk kan ook niet uitvoerig ingaan op de samenhang in kerkontwikkeling in de loop der geschiedenis in de regio. Voor lezers die dit prefereren, dient het eerste hoofdstuk en voorts verwijzen wij naar het boek van E.J. Demoed, Kerkgeschiedenis van de Graafschap, Kampen 1996.

€ 14,00

Gratis verzending > 25€ (NL)

Aantal beschikbaar:

1

Staat:

Als nieuw

ISBN:

9789078202455

Taal:

nl

Jaar van uitgifte:

2009

Uitgever:

IJzerlo, Uitgeverij Fagus

Druk:

1e druk

Magazijn locatie:

H24W307

Boeknummer:

234561

Pagina's:

251

Extra korting

%

Meer boeken is meer korting!

  • Vanaf 5 boeken
  • Vanaf 10 boeken
  • Vanaf 15 boeken
  • Vanaf 20 boeken
  • 5% korting
  • 10% korting
  • 15% korting
  • 20% korting

Gemiddelde score voor Boek2

Goede communicatie,

snelle levering en prima verpakt.

Bekeken titels

Bekeken titels

Gratis verzending vanaf €25 (NL)

Boek2 heeft als missie veel goede boeken in omloop te houden

Ruim 18 jaar ervaring 

Bezig met laden...
close

Favorietenlijst